mega888 Pożegnanie śp. prof. Łukasza Czumy

Pożegnanie śp. prof. Łukasza Czumy

W środę, 6 czerwca o godz. 13.30 w Kościele Akademickim KUL zostanie odprawiona  Msza św. żałobna w intencji śp. profesora Łukasza Czumy. Uroczystości pogrzebowe odbędą się na cmentarzu przy ul. Lipowej w Lublinie.

Profesor Łukasz Czuma zmarł w wieku 77 lat, w dniu 31 maja 2012, w Lublinie. Był emerytowanym profesorem KUL; Kierownikiem Sekcji Ekonomii (1994-97); Kierownikiem Katedry Teorii Ekonomii (1984-2007); po reaktywacji Sekcji Ekonomii KUL – autorem programu studiów ekonomicznych.

Jego zainteresowania naukowe obejmowały teorię ekonomii, doktryny ekonomiczne i polityczne, katolicką naukę społeczną, historię gospodarczą Polski i świata.

Za działalność opozycyjną i niepodległościową był prześladowany oraz więziony w latach PRL.

Łukasz Czuma urodził się w 1935 r. w Zakopanem. W 1958 r. uzyskał magisterium z filozofii na KUL, w 1962 r. obronił doktorat, rozprawę habilitacyjną z filozofii społecznej i gospodarczej przedstawił w 1972 r. - jednak została ona zatwierdzona przez władze PRL dopiero w 1981 r.

Pracę na KUL rozpoczął w 1961 r., najpierw jako asystent, później adiunkt (1964), następnie docent (1985) i profesor (1992).
W latach 80. i 90. wykładał również w Instytucie Wyższej Kultury Religijnej na wydziale teologii KUL.

Równolegle do pracy naukowej Łukasz Czuma był aktywnym działaczem niepodległościowej i antykomunistycznej organizacji Ruch oraz uczestnikiem Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela (ROPCiO).
W latach 1958–1990 był obserwowany przez SB jako figurant "Żebrak" w ramach operacji "Ciemnogród" (KUL), operacji "Omega" (Ruch) i "Omega II" (ROPCiO).

W okresie 1970–1971 przebywał w Centralnym Więzieniu MSW w Warszawie podejrzany o przynależność do Ruchu. Po jego opuszczeniu szykanowano go w rozmaity sposób (m.in. "zatrzymania", odmowa paszportu).

W latach 1980-81 przewodniczył uczelnianej komisji NSZZ „Solidarność” na KUL.

W 1984 r. był oskarżany przez prokuraturę lubelską o „zohydzanie socjalizmu”, w 1985 o przynależność do nielegalnych struktur „Solidarności”.

Napisał wiele prac z zakresu ekonomii i historii m.in. "Francois Perroux teoria wzrostu zharmonizowanego a wzrost gospodarczy południowych Włoch" (1973), "Niemarksistowska teoria ekonomii" (1989), "Zmiany gospodarcze w Polsce XX wieku" (1990), "Wprowadzenie do ekonomii" (1992), "Katolicka nauka społeczna" (1993), "Historia myśli ekonomicznej" (2005).

Wspólnie z braćmi - ks. Hubertem Czumą SJ, Andrzejem Czumą (były minister sprawiedliwości) i Benedyktem Czumą - napisał też "Wspomnienia z PRL-u", które ukazały się w 1996 r.

Prezydent Lech Kaczyński w 2007 r. odznaczył prof. Łukasza Czumę Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi na rzecz przemian demokratycznych w Polsce.

Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie, a Światłość wiekuista niechaj mu świeci. Niech odpoczywa w Pokoju wiecznym, wychwalając Twoje Miłosierdzie!.

Amen