mega888 POWITANIE GENERAŁA BRYGADY MICHAŁA ROHDE

POWITANIE GENERAŁA BRYGADY MICHAŁA ROHDE

2020 08 18 gen bryg Michal Rohde 9423 fot Michal KwirantWe wtorek 18 sierpnia 2020 delegacja Fundacji Niepodległości miała honor uczestniczyć w uroczystości powitania generała brygady Michała Rohde w Garnizonie Lublin. Dowódca 19 Lubelskiej Brygady Zmechanizowanej, na wniosek Ministra Obrony Narodowej, otrzymał w dniu 14 sierpnia 2020 r. w Warszawie akt mianowania na stopień generała brygady z rąk Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.

Lubelska uroczystość powitania gen. bryg. Michała Rohde odbyła się na Placu Apelowym 19 Lubelskiej Brygady Zmechanizowanej im. gen. dyw. Franciszka Kleeberga przy ul. Herberta 49. Wśród zaproszonych Gości byli m.in. Wojewoda Lubelski Lech Sprawka, Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski, Prezydent Miasta Lublin Krzysztof Żuk, parlamentarzyści, przedstawiciele lokalnych samorządów i orgnizacji społecznych.

Od swoich oficerów i żołnierzy Dowódca otrzymał pamiątkowy ryngraf ze znakiem jednostki, uzbrojony szablą i karabinem podczas wzruszającej i podniosłej ceremonii - przypominającej, że 19 LBZ dziedziczy chlubne tradycje Samodzielnej Grupy Operacyjnej "Polesie" gen. Franciszka Kleeberga z 1939 roku. Oficjalną część uroczystości zakończyła wojskowa defilada.    /tekst: Maciej Szymczak   foto: plut. Michał Kwirant/19 LBZ

2020 08 18 gen bryg Michal Rohde 9538 fot Michal Kwirant

2020 08 18 gen bryg Michal Rohde 9552 fot Michal Kwirant

2020 08 18 gen bryg Michal Rohde 9664 fot Michal Kwirant

2020 08 18 gen bryg Michal Rohde 9672 fot Michal Kwirant

2020 08 18 gen bryg Michal Rohde 0055 fot Michal Kwirant

Dowódca gen. bryg. Michał Rohde

2020 08 18 gen bryg Michal Rohde 9423 fot Michal Kwirant

Generał brygady Michał Rohde urodził się w 1974 roku w Poznaniu. Jest absolwentem Wydziału Wojsk Pancernych Wyższej Szkoły Oficerskiej im. St. Czarnieckiego w Poznaniu, gdzie równolegle ukończył studia magisterskie na Uniwersytecie Adama Mickiewicza. Jest absolwentem Akademii Obrony Narodowej w Warszawie oraz The United States Army Armor School w Fort Knox w USA. Tam też uzyskał tytuł Master of Science w National Defense University w Waszyngtonie.
Po ukończeniu szkoły oficerskiej pełnił służbę na stanowiskach dowódczych i sztabowych w 10. Brygadzie Kawalerii Pancernej w Świętoszowie, 17 Wielkopolskiej Brygadzie Zmechanizowanej oraz 11 Lubuskiej Dywizji Kawalerii Pancernej w Żaganiu. Po przekazaniu dowodzenia 10 batalionem zmechanizowanym objął stanowisko szefa Dyżurnej Służby Operacyjnej, a następnie szefa Połączonego Centrum Operacyjnego Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych. Po ukończeniu zagranicznych Studiów Polityki Obronnej płk Michał Rohde objął dowodzenie 19 Lubelską Brygadą Zmechanizowana.
Pełnił służbę w ramach misji poza granicami kraju KFOR, dwukrotnie w Iraku i dwukrotnie w Afganistanie.
Wielokrotnie odznaczany i nagradzany, otrzymał m.in. Wojskowy Krzyż Zasługi z Mieczami oraz Gwiazdę Iraku i Afganistanu (dwukrotnie).
14 sierpnia 2020 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej na wniosek Ministra Obrony Narodowej wręczył akt mianowania na stopień generał brygady dowódcy 19 Lubelskiej Brygady Zmechanizowanej gen. bryg. Michałowi Rohde.