mega888 GŁODOMOR GIENOCYD WIELKIEGO GŁODU NA UKRAINIE

GŁODOMOR GIENOCYD WIELKIEGO GŁODU NA UKRAINIE

2022 11 26 bis 1 126 listopada Ukraińcy na całym świecie upamiętniają ofiary Hołodomoru, celowego i sztucznego aktu ludobójstwa dokonanego przez zbrodnicze władze sowieckie. W tym roku ten dzień i tradycyjna światowa akcja "Zapal świecę pamięci" «Light a Candle of Remembrance» nabierają nowego znaczenia. W tym roku wzywamy do uczczenia pamięci ofiar głodu z lat 1932-1933, a także ludobójstwa dokonanego przez dzisiejszą Rosję. Tym bardziej, że moskale ewidentnie dążą do kolejnej tragedii humanitarnej na niespotykana skalę w XXI w, w Europie atakując infrastrukturę energetyczną – pragnąć wymrozić Ukraińców. [dod. Jan Fedirko]. O godz. 15. tradycyjnie zapalimy znicze przy Pomniku Pamięci Ofiar Wielkiego Głodu w Lublinie (na skwerze obok ronda metropolity Piotra Mohyły) na Ukrainie 1932-1933 – milionów Ukraińców, a także Polaków i przedstawicieli innych narodów mieszkających wówczas na Ukrainie sowieckiej, którzy stracili życie w wyniku zbrodni dokonanej przez reżim sowiecki.
26 listopada Communities Army Of Ukraine, przy wsparciu Fundacji Muzeum Hołodomoru, organizują ogólnoświatową akcję «We remember Holodomor. We will win terrorussia».
W co najmniej 100 miastach i 50 krajach świata oświetlenie uliczne w znaczących miejscach społeczności, a także oświetlenie znanych budynków zostanie czasowo wyłączone na znak solidarności z narodem ukraińskim, który czci pamięć ofiar Hołodomoru, a dziś jest poddawany ciągłym atakom rakietowym, które celowo niszczą infrastrukturę krytyczną, w tym energetyczną, pozostawiając Ukraińców bez prądu i wody.
W związku z tym w sobotę, 26 listopada w godzinach 16:00 - 17:00 nastąpi zaciemnienie oświetlenia ulicznego i przyległych budynków na Placu Litewskim.
Zwracamy się do wszystkich mieszkańców miasta i prosimy o przyniesienie świec na Plac Litewski. Razem zrobimy symboliczny krzyż ku pamięci milionów ofiar ludobójstwa.
Planujemy również zapalić "świeczki okopowe", na których przygotujemy herbatę. Symbolika tej akcji polega na tym, że teraz, w wyniku wojny i ataków rakietowych, wielu Ukraińców jest zmuszonych do przygotowywania jedzenia i gorących napojów w ten "rzemieślniczy" sposób.
Prosimy o dołączenie do nas. Zapal z nami świecę pamięci.

Kilka zdjęć z wydarzeń poniżej – „czytaj więcej:” - w rozwinięciu tej informacji.

2022-11-26_bis_1_2.jpg

2022-11-26_bis._543x550.jpg

2022-11-26_bis_1_3.jpg

2022-11-26_bis_1_4.jpg

2022-11-26_bis_1_5.jpg

2022-11-26_bis_1_6.jpg

Poszukiwania ofiar Hołodomoru są dostępne na stronie internetowej Grains of Truth https://www.zernapravdy.org
Światowa kampania #WeRememberTerrorFamine organizowana jest we współpracy Communities Army Of Ukraine i Fundacji Muzeum Hołodomoru.
W Lublinie Organizatorem wydarzenia jest Konsulat Generalny Ukrainy w Lublinie przy wsparciu Prezydenta Miasta Lublin, oraz Towarzystwa Ukraińskiego wraz z Tetyana Lyshnevets.                                                                                                                                       Informacja za:
https://www.facebook.com/events/503760218358918/?ref=newsfeed    https://www.facebook.com/gkulublin/

2022_XI_26_Glodomor_L-n_.jpg