mega888 105. ROCZNICA PROKLAMOWANIA NIEPODLEGŁOŚCI UKRAINY DZIEŃ JEDNOŚCI I NIEPODLEGŁOŚCI

2023 I 22 Den S UA bis 0 640x355Podczas Majdanu Pomarańczowej Rewolucji deklarowałem - trawestując Nacjonalny Hymn Ukrainy - "duszu i tiło my położym za waszu svobodu, tylki dokażycie shcho Vy Bratia kozackogo rodu".
Dziś nikt nie ma wątpliwość, że Ukraińcy zasłaniający moskalom własną piersią drogę do podboju Europy są godnymi następcami m.in. Petlurowców. Tak. Obecna wojna na Ukrainie to ciąg dalszy walk sprzed ponad 100 lat z tym samym wrogiem - imperium zła. Dlatego też wzbudzacie naszą wdzięczność i podziw ponieważ jak wówczas razem z Polakami walczycie heroicznie z przeważającą nawałą w myśl maksymy Bóg - Honor - Ojczyzna.
Slava Ukraini!

22 stycznia w święto narodowe Ukrainy – Dzień Jedności i Niepodległości Ukrainy tradycyjnie w Lublinie przy pomniku ku czci żołnierzy armii Ukraińskiej Republiki Ludowej na cmentarzu prawosławnym przy ul. Lipowej miały miejsce uroczystości upamiętniające to ważne wydarzenie.
Głównym elementem obchodów były prawosławne nabożeństwa żałobne za dusze żołnierzy ukraińskich oraz nabożeństwo dziękczynne za Ukrainę. Do zgromadzonych słowo skierowali Konsul Ukrainy w Lublinie P. Artem Wałach, Wojewoda Lubelski Lech Sprawka, Wicemarszałek Woj. Lubelskiego Zbigniew Wojciechowski, Zdzisław Niedbała pełnomocnik Prezydenta Miasta Lublin.
Następnie miało miejsce złożenie wieńców przy pomniku. Udział w wydarzeniu wzięli żołnierze, gł. ukraińscy Polsko - Ukraińsko – Litewskiej Brygady Międzynarodowej im. Wielkiego Hetmana Konstantego Ostrogskiego. Przedstawiciele Fundacji Niepodległości tradycyjnie zapalili białe i czerwone znicze – również na grobach Petlurowców.

W tym roku uroczystości odbywały się w cieniu rosyjskiej agresji przeciwko Ukrainie, której celem jest zniszczenie państwa i narodu ukraińskiego. Ukraińcy znowu, jak przed stu laty, muszą walczyć o swoją wolność, o prawo do istnienia… Stąd pozwoliłem sobie na powyższa refleksję.

Głównym organizatorem uroczystości było Towarzystwa Ukraińskiego było na czele z Prezesem Grzegorzem Kuprianowiczem, który je poprowadził.

2023_I_22_Den_S_UA_bis_1_640x355.jpg

2023_I_22_Den_S_UA_bis_2_640x355.jpg