Grupa Edukacji Historycznej

Grupa Edukacji Historycznej FN

Fundacja Niepodległości prowadzi wiele działań na rzecz krzewienia polskiej historii i tradycji.
Jedną z preferowanych form prezentowania tematyki historycznej jest ilustrowanie przedsięwzięć Fundacji pokazami własnej grupy rekonstrukcyjnej pod nazwą GRUPA EDUKACJI HISTORYCZNEJ FUNDACJI NIEPODLEGŁOŚCI.
Inicjatorem i założycielem grupy jest Piotr Godzina – członek Zarządu Fundacji, pasjonat historii i militariów.
Grupa Edukacji Historycznej bierze udział w różnego typu pokazach i uroczystościach związanych z ważnymi rocznicami. Można ją też zaprosić na lekcję historii.
Motywem przewodnim Grupy jest oddanie hołdu polskim żołnierzom walczącym na Zachodzie (PSZ) w czasie II wojny światowej, których czyny stanowią chlubę Rzeczpospolitej. Przez lata ich historia była zakłamywana i pomijana.
Grupa prezentuje sylwetki różnych formacji Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie: żołnierzy 2. Korpusu Polskiego (Monte Cassino); 1. Dywizji Pancernej gen. Stanisława Maczka (Falaise); 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej gen. Stanisława Sosabowskiego (Arnhem-Driel); polskich lotników i marynarzy.
Wielką atrakcją dla widzów i odbiorców działań edukacyjnych Grupy pozostają wspaniałe zabytkowe pojazdy wojskowe używane przez polskich żołnierzy w czasie wojny. Pojazdy, którymi dysponuje Fundacja Niepodległości oraz Grupa Edukacji Historycznej są w pełni sprawne i pieczołowicie odtworzone. Fundacja oraz Grupa zamierzają począwszy od 2014 roku wdrożyć program edukacyjny dla szkół pod nawą „Historia na kółkach”.

Adam Plakat 1 proc 2016 FB 800x800