mega888 Centralne obchody rocznicy Rzezi Wołyńskiej

Centralne obchody rocznicy Rzezi Wołyńskiej

Zapraszamy na warszawskie obchody 72. rocznicy Rzezi Wołyńskiej. Poniżej prezentujemy program
Godz. 11:00 UROCZYSTOŚĆ ODDANIA HOŁDU OFIAROM ZBRODNI WOŁYŃSKIEJ Miejsce: Skwer Wołyński przy ul. Gdańskiej w Warszawie Organizatorzy: Okręg Wołyński Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej i Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa
Godz. 14:00 MSZA ŚW. w intencji ofiar ludobójstwa na Wołyniu i w Małopolsce Miejsce: Kościół pw. św. Aleksandra przy Pl. Trzech Krzyży w Warszawie - Mszy przewodniczy ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski
Godz. 15:00 MARSZ PAMIĘCI Trasa: Pl. Trzech Krzyży (spod Kościoła pw. Św. Aleksandra) – ul. Nowy Świat – ul. Krakowskie Przedmieście – Dom Polonii przy ul. Krakowskie Przedmieście 64: Tablica Pamięci Polaków Pomordowanych na Wołyniu Organizatorzy: Ruch Społeczny Porozumienie Pokoleń Kresowych, Stowarzyszenie Memoriae Fidelis, Stowarzyszenie Kresy Wschodnie-Dziedzictwo i Pamięć, Towarzystwo Miłośników Wołynia i Polesia, warszawskie Stowarzyszenia kresowe i patriotyczne.
godz. 17.00 W 72 rocznicę „krwawej niedzieli” na Wołyniu - 11 lipca 1943 roku, Dom Spotkań z Historią w Warszawie zaprasza na pokaz filmów: Sieroty Wołynia córki Zamościa (2015, 24 min.), reż. Maciej Wojciechowski Zapomniane zbrodnie na Wołyniu (2009, 24 min.), reż. Tomasz Arciuch, Maciej Wojciechowski W projekcji udział weźmie reżyser p. Maciej Wojciechowski

Godz. 18:00 PROJEKCJA FILMU „Motoryzacja w podziemiu” oraz KONCERT zespołu Contra Mundum Miejsce: Kino WISŁA przy pl. Wilsona w Warszawie Organizator: Okręg Wołyński Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej

Godzina 20:30 - II WIECZORNICA „Zbrodnia Wołyńska. PAMIĘTAMY, pamiętaj i TY” Miejsce: Skwer Wołyński przy ul. Gdańskiej w Warszawie Organizatorzy: Międzynarodowy Motocyklowy Rajd Katyński i Kresowy Serwis Informacyjny

UWAGA!!!! W związku z koniecznymi kosztami organizacji obchodów (ambulans i zespół medyczny, pojazd dla osób słabnących, mobilne nagłośnienie marszu) Komitet Organizacyjny warszawskich obchodów rocznicy 11 lipca prosi o dobrowolne wpłaty na konto Stowarzyszenia Kresy Wschodnie-Dziedzictwo i Pamięć (KRS nr 0000526839) w banku IDEA BANK, nr rachunku 16 1950 0001 2006 6204 0678 0002, z wpisem tytułu wpłaty "11 LIPCA".

Za Komitet Organizacyjny: Ewa Siemaszko, Irena Białęcka, Aleksander Szycht, Leszek Rysak, Zbigniew Tchórzewski, kapelan OW ŚZŻ AK ks. płk. Andrzej Jakubiak, Andrzej Łukawski

informacja za https://www.facebook.com/events/1647519132127907/