mega888 Dzień Jedności Kresowian

Dzień Jedności Kresowian

Dzień Jedności Kresowian ustanowiony został  na dzień 2 października w rocznicę Unii w Horodle (1413), która była jednym z najważniejszych aktów przenoszących najlepsze zdobycze polskie na wschód Europy. Honorowy Patronat objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.
PROGRAM OBCHODÓW 2 -3 X 2015, Warszawa
2 października
12:00-14:30 Debata "Kresy a polska tożsamość narodowa" - Parlament. 16:00 Msza św. w bazylice archikatedralnej św. Jana Chrzciciela na Starym Mieście w Warszawie... Zawiązanie Konfederacji Obywateli Kresów i ogłoszenie Marszałka Konfederacji ok. 17:00 Marsz Godności Rzeczypospolitej z Pl. Zamkowego na Pl. Marszałka Józefa Piłsudskiego. Pochód kolejno zatrzymuje się przy tablicy pamięci ofiar ludobójstwa ukraińskiego na budynku Stowarzyszenia Wspólnota Polska, przy pomniku Adama Mickiewicza, przy pałacu prezydenckim, przy pomniku kard. Stefana Wyszyńskiego, przy bramie Uniwersytetu Warszawskiego, przy pomniku Józefa Piłsudskiego. 18:00 Hymn Państwowy. Apel Poległych Obrońców Kresów przy Grobie Nieznanego Żołnierza Złożenie wieńców przy Grobie Nieznanego Żołnierza Chóralne wykonanie „Roty” z zapalonymi świecami. 19:00 Część artystyczna na Pl. Marszałka Józefa Piłsudskiego.  "W każdym sercu bije Polska" . Gościnnie wystąpi polski Reprezentacyjny Zespół Pieśni I Tańca "Wileńszczyzna" z Litwy.
3 października
18:00 (Praga Północ) Msza św. w bazylice Najświętszego Serca Jezusowego w intencji o błogosławieństwo dla Polaków na Litwie, ul. Kawęczyńska 53
19:00 (Praga Północ) Koncert  polskiego Reprezentacyjnego Zespołu Pieśni i Tańca "Wileńszczyzna" z Litwy w bazylice Najświętszego Serca Jezusowego, ul. Kawęczyńska 53
Organizatorzy: Federacja Organizacji Kresowych Stowarzyszenie "Pro Patria" - Dwór Brzozówka Związek Towarzystw Gimnastycznych „Sokół” w Polsce Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" w Warszawie Fundacja "Sztafeta" i Teatr Muzyczny Od Czapy Związek Piłsudczyków Instytut Tradycji Rzeczypospolitej i Samorządu Terytorialnego Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej Stowarzyszenie Kresowian Ziemi Dzierżoniowskiej Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kresowian Oddział w Inowrocławiu Stowarzyszenie Pomocy Polakom na Wschodzie „Kresy” Stowarzyszenie ODRA - NIEMEN Towarzystwo Miłośników Ziemi Podhajeckiej z Bystrzycy Oławskiej Towarzystwo Miłośników Brzeżan i Ziemi Podolskiej Oddział Gdańsk Stowarzyszenie Upamiętnienia Ofiar Zbrodni Ukraińskich Nacjonalistów we Wrocławiu   Związek Repatriantów Rzeczpospolitej Polskiej Motocyklowe Stowarzyszenie Pomocy Polakom za Granicą WSCHÓD-ZACHÓD Stowarzyszenia Polskich Termopil i Kresów w Przemyślu Stowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie im. Jana Cichewicza Grupa Historyczna NIEPODLEGŁOŚĆ Towarzystwo Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich Oddział w Poznaniu  Stowarzyszenie „Pamięć i Nadzieja” Towarzystwo Miłośników Wołynia i Polesia Oddział Chełm Stowarzyszenie „Kresy – Pamięć i Przyszłość” Towarzystwo Przyjaciół Wilna i Grodna w Słupsku Stowarzyszenie SUM Gdańsk Towarzystwo Przyjaciół Grodna i Wilna Oddział w Giżycku Fundacja "Pomoc Polakom na Podolu, Wołyniu, Pokuciu i Bukowinie" Dom Polski im. Jana Sobieskiego w Podhorcach (rejon Brody, obwód lwowski) Fundacja Charytatywna Pomoc Polakom na Kresach im. Księdza Doktora Mosinga Stowarzyszenie "Rodzina Ponarska" Ogólnopolski Cech Rzemieślników Artystów Towarzystwo Miłośników Ziemi Horodelskiej Praska Wspólnota Samorządowa   Fundacja Wolność i Demokracja Towarzystwa Polonia-Kresy Stowarzyszenia Sympatyków Pogoni Lwów Muzeum Bitwy pod Grunwaldem w Stębarku Kresowego Towarzystwa Turystyczno Krajoznawczego im. Orląt Lwowskich w Żarach.
List do Kresowian, Przyjaciół Kresów, Polonii i Polaków na Wschodzie.
Szanowni Państwo Jacek Kolbuszewski napisał: pod słowem Kresy kryje się nie tylko nostalgia wyrzuconych ze swojej "małej ojczyzny" ludzi, świadomość utraconych wartości, ale także wiedza o znaczeniu, jakie one odgrywały w dziejach kultury polskiej. Niestety, współcześnie Rzeczpospolita Obojga Narodów i jej spuścizna są wielkim nieobecnym w świadomości Polaków. Nie świętujemy rocznic wielkich unii i wspaniałych zwycięstw. Dlatego my, Kresowianie,  wypędzeni ze swoich siedlisk spadkobiercy Pierwszej i Drugiej Rzeczypospolitej pragniemy  przypomnieć wielką kulturę, bogate dziedzictwo Kresów Wschodnich, miejsca, sprawy i ludzi niesłusznie zapomnianych, często nieobecnych w powszechnej świadomości, bez których nie sposób zrozumieć nie tylko polskiej historii, ale i polskiej tożsamości narodowej, obyczajów, kultury, sztuki, architektury, literatury, techniki… Podczas MARSZU GODNOŚCI RZECZYPOSPOLITEJ 2 października 2015 r. w Warszawie, w rocznicę Unii Horodelskiej, będziemy manifestować nasze przywiązanie do tradycji, do wielowyznaniowej i wieloetnicznej Rzeczpospolitej, do wielkiej kultury, jaką stworzyli nasi przodkowie, do wolności i tolerancji. Będziemy upominać się o prawa Polaków pozostałych na ziemiach anektowanych do Związku Sowieckiego, we współczesnych, niepodległych państwach. Będziemy upominać się o pamięć ofiar. Będziemy upominać się o sprawiedliwość dla tysięcy kresowych rodzin w kraju i na emigracji. Warto przytoczyć słowa dr Barbary Fedyszak-Radziejowskiej: Dla wszystkich Kresowiaków „z urodzenia i z korzeni” wspólnym i najważniejszym doświadczeniem był w czasach PRL ból pamięci i milczenia. Oraz bezsilność wobec kłamstwa wpisanego w dowód osobisty „urodzony w ZSRR” i określenie „repatriant” (…) „Amputowane w czasach PRL i wciąż nieobecne w polskiej tożsamości losy Kresowiaków domagają się ważnego miejsca w naszej narodowej wspólnocie. „Wypędzeni” Polacy mają prawo do wpisania swoich doświadczeń, wartości i interesów do współczesnej świadomości Polaków, tak jak niemieccy „Wypędzeni” uczynili to we współczesnych Niemczech. Muzea Prus Wschodnich i Zachodnich są w Münster, Monachium, Lüneburgu, Ellingen, Greifswaldzie i innych niemieckich miastach. Niemcy budują Centrum Dokumentacji Wypędzeń, (…) a Kresowiacy w lutym 2010 r. bezskutecznie apelowali o Muzeum Kresów Rzeczypospolitej. Komitet Organizacyjny Dnia Jedności Kresowian http://www.dzienkresow.pHonorowy/ Patronat Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy