mega888 Obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Mińsku Mazowieckim pod patronatem Fundacji Niepodległości

minsk mazowiecki ZW plakat web7Fundacja Niepodległości objęła patronatem IV Obchody Narodoweg Dnia Pamięci Żołnierzy Wykletych w Mińsku Mazowieckim

I. Przegląd Filmów „Bohaterowie Wyklęci” 28 lutego – 5 marca
Mińsk Mazowiecki - Miejska Biblioteka Publiczna
1 i 2 marca godz. 18:30
Halinów - Gimnazjum w Halinowie
1 i 4 marca godz 16:00
Mrozy - Kino "Mikroklimat" Gminne Centrum Kultury
28 lutego godz 16:00
dodatkowo: 4 marca: godz. 19.00
5,12,13 marca: godz. 18.00 premierowe pokazy filmu Historia „Roja”
Sulejówek - Miejski Dom Kultury
27 lutego godz. 17.00
28 lutego godz. 12.40 - 12.50 (po biegu „Tropem Wilczy)
Kałuszyn - Miejski Dom Kultury
1, 4, 5 marca godz. 19:00
Cegłów - Klub Kulturalne Zacisze
28 lutego godz.17.30, 4 marca godz. 19.30, 6 marca godz. 17.30
Warszawa Włochy - Willa Jasny Dom ul. Świerszcza 2
5 marca godz: 16:00
II. IV edycja Biegu "Tropem wilczym"
Mińsk Mazowiecki - Zespół Szkół nr 1 im. Kazimierza Wielkiego 28 lutego godz. 12:00 start biegu
Sulejówek - Miejski Dom Kultury
28 lutego  godz. 12:00 start biegu

III. Konferencja dla nauczycieli powiatu mińskiego - W naszej pamięci „Żołnierze Wyklęci” 29 lutego godz. 10:00 - Zespół Szkół Ekonomicznych w Mińsku Mazowieckim Mińsk Mazowiecki

IV. Odsłonięcie głazu poświęconego Danucie Siedzikównie ps. „Inka” 1 marca godz. 11:00 - Zespół Szkół Salezjańskich w Mińsku Mazowieckim

V. IV Powiatowy Konkurs Historyczny Wiedzy o „ Żołnierzach Wyklętych” 3 marca godz. 13:00 - Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej Curie w Mińsku Mazowieckim

VI. Kwesty : na rzecz ekshumacji i identyfikacji „Żołnierzy Wyklętych” na Pomnik Polaków zmarłych w Związku Sowieckim w czasie Wielkiego Głodu 28 lutego- 7 marca - Warszawa Włochy, Mińsk Mazowiecki, Sulejówek, Halinów, Mrozy, Cegłów, Kałuszyn

VII. Msza Święta w intencji „Żołnierzy Wyklętych” – pw. NNMP w Mińsku Mazowieckim

1 marca  godz. 18.00

---------------------------------------------------

Obchody odbywają się pod
Narodowym Patronatem Prezydenta RP Andrzeja Dudy

www.prezydent.pl

Wspierają nasze działania patronatem honorowym:
p. Andrzej Pilecki syn rtm. Witolda Pileckiego p. Romulad Rajs syn Romualda Rajsa ps. „Bury” p. Halina Morawska siostrzenica mjr. Zygmunta Sendzielarza ps. „Łupaszka”

Partnerzy: Muzeum Powstania Warszawskiego, Powiat Miński, Burmistrz Miasta Sulejówka Arkadiusz Śliwa, Burmistrz Halinowa Adam Ciszkowski, Fundacja Niepodległości, Fundacja „Wolność i Demokracja”, Fundacja Niezłomni im. mjr. Zygmunta Sędzielarza ps. „Łupaszka”, Fundacja „Łączka”, Fundacja „Willa Jasny Dom”, Miejska Biblioteka Publiczna w Mińsku Mazowieckim, Miejski Dom Kultury w Kałuszynie, Miejski Dom Kultury w Sulejówku, Gminne Centrum Kultury w Mrozach, Gminne Centrum Kultury w Cegłowie, Gminne Centrum Kultury w Halinowie, Towarzystwo Przyjaciół 7 Pułku Ułanów Lubelskich, Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej - Curie w Mińsku Mazowieckim, Zespół Szkół Salezjańskich w Mińsku Mazowieckim, Zespół Szkół Ekonomicznych w Mińsku Mazowieckim, „Surge Polonia”, Wydawnictwa: „The Facto”, „Taktyka i Strategia”, Street Colors.

Patroni medialni: TVP Kultura, Tygodnik „Do Rzeczy”, Miesięcznik „Do Rzeczy - Historia, TV Republika, Super Express, Gazeta Polska Codziennie, „Radio Wnet”

Portale: polskazbrojna.pl, niezależna.pl, blogpublika.com, mpolska24.pl, mmz24.pl. Media lokalne: Tygodnik Mazowiecki „Nowy Dzwon”, Medial Piątkowski ( Tygodnik „Co słychać”)