III ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO W HRUBIESZOWIE I ZAWODY KAWALERYJSKIE

HRUBIESZW 2017 SWIETO STRZELCA KONNEGO ANONS

Z inicjatywy Szwadronu Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych, w Hrubieszowie w dniach od 14 do 16 lipca 2017 r. odbędzie się III Święto Strzelca Konnego. Fundacja Niepodległości wspiera organizację tego wydarzenia, jako niezwykle atrakcyjnej formy budowania pamięci historycznej. Wydarzenie zostało objęte Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.
W ramach III Święta Strzelca Konnego zorganizowane zostaną ogólnopolskie zawody kawaleryjskie: MEMORIAŁ 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH, a także rekonstrukcja Święta Pułkowego 2 Pułku Strzelców Konnych. W latach II Rzeczypospolitej 2PSK stacjonował właśnie w Hrubieszowie, a swoje święto obchodził 14 lipca. W związku z tym w kościele garnizonowym w Hrubieszowie zostanie odprawiona w sobotę 15 lipca uroczysta Msza św. w oprawie kawaleryjskiej oraz zostanie odczytany Apel Pamięci.Podczas zawodów kawaleryjskich kilkudziesięciu zawodników będzie rywalizować w 7 konkurencjach, zarówno z zakresu jeździectwa sportowego, jak też władania bronią białą (lanca, szabla) oraz strzelania z karabinka. Zawody będą rozgrywane na terenach zielonych nad rzeką Huczwą, przy ul. Żeromskiego – w miejscu, gdzie w 1934 roku rozegrano słynne MILITARI – Mistrzostwa Konne Wojska Polskiego. Program wydarzenia publikujemy poniżej.

Czytaj więcej: III ŚWIĘTO STRZELCA KONNEGO W HRUBIESZOWIE I ZAWODY KAWALERYJSKIE

HISTORYCZNE AMERYKAŃSKIE POJAZDY WOJSKOWE POLSKICH SIŁ ZBROJNYCH - FESTYN "BEZPIECZNA POLSKA"

Fundacja Niepodleglosci pojazd Half Track M3A16 0218 wwwW odpowiedzi na zaproszenie prof. Przemysława Czarnka, Wojewody Lubelskiego, w ramach sobotniego festynu plenerowego „Bezpieczna Polska” – organizowanego 14.01.2017 od godz. 12:00 w Lublinie na terenie Urzędu Wojewódzkiego przy ul. Spokojnej z okazji oficjalnego powitania wojsk Stanów Zjednoczonych w naszym kraju – Fundacja Niepodległości zaprezentuje historyczne amerykańskie pojazdy wojskowe, na których w latach II wojny światowej walczyli żołnierze Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie. Uczestnicy plenerowego festynu będą mogli obejrzeć i z bliska zapoznać się z następującymi zabytkowymi pojazdami:

# M3 A16 „Half-Track” półgąsienicowy transporter opancerzony (n/z) z przeciwlotniczą baterią 4 najcięższych karabinów maszynowych kal 12,7mm – w barwach 1 Dywizji Pancernej, walczącej w północnej Europie (Francja, Belgia, Holandia, Niemcy) pod dowództwem gen. Stanisława Maczka

# Ciężarówka wojskowa GMC – w barwach 22 Kompanii Zaopatrywania Artylerii  w 2 Korpusie Polskim (służył w niej słynny Miś Wojtek; jego postać będzie na pewno atrakcją dla dzieci) – 2 Korpus Polski walczył we Włoszech (1944-1945) pod dowództwem gen. Władysława Andersa

Przemysław Omieczyński – prezes zarządu Fundacji Niepodległości:
Fundacja Niepodległości pragnie przez udział w tym plenerowym wydarzeniu przypomnieć wysiłek wojenny i ofiarę polskich żołnierzy walczących na wszystkich frontach wojny o wolność i bezpieczeństwo Ojczyzny.
Jednocześnie poprzez ekspozycję podkreślamy fakt wyposażenia zdecydowanej większości oddziałów lądowych Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie w amerykański sprzęt wojskowy. USA swoim potencjałem ekonomicznym i wojskowym przyczyniły się walnie do zwycięstwa Aliantów w drugiej wojnie światowej. Dzisiaj, gdy oddziały amerykańskie rozpoczynają swoją służbę na terenie Polski – wzmacniając wschodnią flankę NATO – warto pamiętać, że nasze braterstwo broni ma chlubną tradycję bojową. Współczesny amerykański wielozadaniowy pojazd terenowy Humvee zaprezentują w Lublinie żołnierze z 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego im. mjr. Henryka Dobrzańskiego „Hubala” – z którym Fundacja Niepodległości współpracuje, wspierając upamiętnianie chlubnych tradycji 2 Pułku Strzelców Konnych.

Pojazdom będą towarzyszyli rekonstruktorzy z Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości w mundurach i z wyposażeniem żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie.

Adam Plakat 1 proc 2016 FB 800x800