mega888 UROCZYSTOŚCI NA PLACU „INKI” W KRZESZYCACH

UROCZYSTOŚCI NA PLACU „INKI” W KRZESZYCACH

Krzeszyce 01 20230301 FB IMG 1677845081146Z Gminnego Ośrodka Kultury w Krzeszycach (woj.lubuskie) otrzymaliśmy przez media społecznościowe relację z tamtejszych obchodów Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych. 1 marca 2023 uroczystość poświęcona Żołnierzom Niezłomnym odbyła się tam na Placu „Inki” – przestrzeni rekreacyjnej położonej w sercu miejscowości. Wzięli w niej udział poseł na Sejm RP Jacek Kurzępa, władze Gminy Krzeszyce, z Wójtem Stanisławem Peczkajtisem, uczniowie szkoły podstawowej, przedstawiciele Ochotniczej Straży Pożarnej i Klubu Seniora.

Głównym punktem placu jest pomnik Danuty Siedzikówny ps. „Inka” – słynnej łącznikczi i sanitariuszki 5. Brygady Wileńskiej AK, która została zamordowana po brutalnym śledztwie przez funkcjonariuszy komunistycznego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Gdańsku 28 sierpnia 1946. W momencie śmierci „Inka” nie miała jeszcze 18 lat.

Bohaterska postawa "Inki", która pomimo brutalności śledztwa i świadomości bezwzględnej kary nie wydała żadnego z przyjaciół – sprawiła, że jej postać staje się wzorem dla coraz większej liczby młodych ludzi w Polsce. Rada Gminy Krzeszyce zdecydowała w roku 2015, że nowy plac rekreacyjno-sportowy dla młodzieży, wybudowany w sercu gminy, będzie nosił imię Danuty Siedzikówny ps. „Inka”. Warto przypomnieć, że w gminie Krzeszyce przed 1 marca 2015 zlikwidowano ostatnią w Polsce ulicę "imienia Bieruta" (w miejscowości Rudnica). Fundacja Niepodległości przyjęła te działnia z uznaniem i wsparła je, pomagając m.in. w zrealizowaniu pomnika "Inki", który został odsłonięty na placu w Krzeszycach 28 czerwca 2015. Przemysław Omieczyński, prezes zarządu Fundacji Niepodległości, podkreślał, że działania Wójta Stanisława Peczkajtisa i Rady Gminy Krzeszyce odpowiadają na potrzebę budowanie pamięci historycznej w Polsce "Musimy przywoływać dobre wzorce dla kolejnych pokoleń – ponieważ to pamięć buduje naszą tożsamość. Bez niej nie sposób zachować podmiotowości we współczesnej Europie. Mieszkańcy gminy Krzeszyce mogą być z siebie dumni."

Krzeszyce 01 20230301 FB IMG 1677845081146

Krzeszyce 02 20230301 FB IMG 1677844954871