mega888 PIKNIK RODZINNY W WOLI PRZYBYSŁAWSKIEJ Z MISIEM WOJTKIEM

PIKNIK RODZINNY W WOLI PRZYBYSŁAWSKIEJ Z MISIEM WOJTKIEM

2023_VII_13_Wola_Przybysl.jpg

W niedzielę 13 sierpnia 2023 r. Grupa Edukacji Historycznej wzięła udział w Pikniku Rodzinnym w Woli Przybysławskiej. Tym razem rekonstruktorzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie wystąpili w formie spieszonej. Niemniej i tak Miś Wojtek – co widać również na zdjęciach poniżej (w rozwinięciu tej informacji) – był jedna z głównych atrakcji. Jak zapowiadała Gmina Garbów na której terenie festyn miał miejsce oraz miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich na boisku przy remizie OSP mieszkańcy gminy mogli zapoznać się na żywo z przygodami „Misia Wojtka” dzielnego żołnierza. Nasz dzielny miś nie tylko najmłodszym w zabawowej formie przekazał treści związane z chwalebnymi dziejami polskiego oręża, które zaprezentowane zostały na stoisku Fundacji Niepodległości. Rekonstruktorzy Grupy Edukacji Historycznej zaprezentowali również część eksponatów Muzeum Polskich Sił Zbrojnych w Lublinie, w tym uzbrojenie strzeleckie żołnierzy II Korpusu Polskiego gen. Andersa. Jak zwykle nasi rekonstruktorzy bawili, ale i w przystępny sposób uczyli, a przed wszystkim przyczynili się do podtrzymania tradycji historycznej w społeczności lokalnej.

2023_VII_13_Wola_Przybysl._0.jpg

2023_VII_13_Wola_Przybysl._2.jpg

2023_VII_13_Wola_Przybysl._4.jpg

2023_VII_13_Wola_Przybysl._5.jpg

2023_VII_13_Wola_Przybysl._3.jpg

2023_VII_13_Wola_Przybysl._1.jpg

Foto Robert Michalak, Dyrektor Muzeum Polskich Sił Zbrojnych w Lublinie, Grupa Edukacji Historycznej;           tekst Jan Fedirko, Fundacja Niepodległosci, cywil.