mega888 BÓG – HONOR – OJCZYZNA POGRZEB STANISŁAWA MARCINIAKA PS. "NIEWINNY" ROGÓŹNO 20 III 2024

2024_III_20_Rogozno_-Niewinny.jpg Bóg - Honor - Ojczyzna te słowa które padły w Rogóźnie podczas uroczystości pogrzebowych Stanisława Marciniaka ps. Niewinny najlepiej charakteryzują jego postać - drogę życiową, wartości którymi się kierował na co dzień. Wybrzmiały one wyjątkowo autentycznie na tej prowincjonalnej ziemi (bo i Lubelszczyzna za takową uchodzi, a i gmina Ludwinów nie jest jej centrum), która jest jednak esencją Polskości - właśnie dzięki takim postaciom jak śp. "Niewinny" Niezłomny Żołnierz Wyklęty.
Doczesne szczątki Stanisława Marciniaka wyekshumowano w 2017 r. na Cmentarzu Rzymskokatolickim przy ul. Unickiej w Lublinie dzięki pracom Biura Poszukiwań i Identyfikacji Oddz. Lublin IPN.
Porzucone w bezimiennym dole miały być na zawsze zapomniane. Siedem dekad po tym mordzie komunistycznym „Niewinny” spoczął z honorami na cmentarzu parafialnym. Pogrzebowi z pełnym ceremoniałem państwowym towarzyszyło WP. Asystowali WOT-owcy z 2LBOT, zaś kompanię honorową, która oddała salwę honorową wystawiła 19 Lubelska Brygada Zmechanizowana. Nieodmienni wzruszającym elementem było przekazanie Rodzinie Bohatera przez oficera WP złożonej z trumny flagi narodowej. Szkoda tylko, że z powodu blokad rolników – skąd inąd słusznych – nie mógł dojechać z-ca prezesa IPN K. Szwagrzyk. Z kombatantów „Niewinnego” pożegnał mjr Feliks Wójcik z BCh.
Warto nie tylko w kontekście nadchodzących Świąt Wielkanocnych zadumać się nad postawą życiową Tego Niezłomnego Żołnierza Wyklętego.

Należy pamiętać, że cała rodzina Marciniaków była zaangażowana w ratowanie Żydów (i nie tylko) pod okupacją niemiecką. Wielu jej członków przypłaciło to życiem. W zbliżającym się - 24 III - Dniu Pamięci Polaków Ratujących Żydów pod Okupacja Niemiecką zachęcamy do sięgnięcia po artykuł na ten temat P. Marcina Krzysztofika (z Lubelskiego oddz. IPN):

Krótka informacja o Bohaterze oraz linki do stron IPN traktujących o Nim poniżej w rozwinięciu tej wiadomości.

Fotorelacja z uroczystości (aut. J. Fedirko) na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria:

Informacji nt. "Niewinnego" można szukać m.in. w "Prezydenckiej Księdze” pt. Ostatni komendanci, ostatni żołnierze 1951-1963., czy „Żołnierze Wyklęci. Antykomunistyczne podziemie Zbrojne po 1944 roku”. (Oficyna Wydawnicza Volumen, W-wa 2013, s. 257-259), najwięcej zaś na stronach internetowych IPN: https://ipn.gov.pl/pl/dla-mediow/komunikaty/199092,TEKST-AUDIO-Pogrzeb-Stanislawa-Marciniaka-ps-Niewinny-Janusz-Rogozno-20-marca-20.html                                    https://poszukiwania.ipn.gov.pl/bbp/odnalezieni/7348,Stanislaw-Marciniak.html                                                        https://katalog.bip.ipn.gov.pl/informacje/67717

Stanisław Marciniak ps. "Niewinny", Janusz” - urodził się 1 sierpnia 1915 r. w Dratowie w powiecie lubartowskim.
W latach 1937-138 odbył służbę wojskową w 12. Pułku Ułanów Podolskich. W okresie niemieckiej okupacji był żołnierzem Batalionów Chłopskich na placówce w Abramowie.
Od stycznia 1946 r. członek oddziału Józefa Strug „Ordona”, a po śmierci „Ordona” i jego zastępcy Stanisława Falkiewicza, ps. „Ryś” przejął w grudniu 1947 r. komendę nad oddziałem. Grupa przetrwała do 1948 r.
Po przyjeździe do Płocka pracował jako strażak i strażnik przemysłowy. Poszukiwany przez UB powrócił we wrześniu 1951 r. na Lubelszczyznę i dołączył do oddziału „Żelaznego”.
Po aresztowaniu Józef Domański i Marciniak przeszli intensywne i ciężkie śledztwo.14 sierpnia 1952 r. Wojskowy Sąd Rejonowy w Lublinie skazał ich na karę śmierci. Wyrok wykonano 12 stycznia 1953 r. na Zamku w Lublinie.
Szczątki odnaleziono w listopadzie 2017 r
Identyfikacje ogłoszono 4 października 2018 r. w Pałacu Prezydenckim w gronie 21 odnalezionych ofiar reżimu komunistycznego oraz niemieckiego.