mega888 II Turniej Pamięci

II Turniej Pamięci

21 maja br. w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Budowlanych przy ul. Słowiczej na lubelskich Bronowicach odbył się II Turniej piłki siatkowej, tym razem poświęcony pamięci tych wszystkich obywateli II Rzeczypospolitej, artystów, pisarzy, polityków, a przede wszystkim żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych walczących w okupowanym kraju i poza jego granicami, którym nie było dane po zakończeniu II wojny światowej wrócić do Polski lub pozostać na jej terenie, tak jak to było często w przypadku żołnierzy Armii Krajowej. Życiem swym ryzykowali walcząc o wolne państwo, a los, który zgotowała im Historia i komuniści wyrzucił ich poza granice ojczyzny, gdzie żyli, umierali i gdzie ich chowano – w obcej ziemi. Nielicznym było dane – po ekshumacjach przeprowadzonych w latach `90-tych - spocząć na świętych, polskich nekropoliach: cmentarzu Rakowickim czy Powązkowskim. Ich szczątki w większości pozostały w przybranych ojczyznach. Cześć Ich Pamięci!

Organizatorami turnieju był jednostki OHP: Środowiskowy Hufiec Pracy, Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży oraz Fundacja Niepodległości, Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz wspomniany Zespół Szkół Budowalnych. W turnieju wzięło udział ponad czterdziestu uczniów reprezentujących pięć drużyn. W siatkarskiej rywalizacji toczącej się w systemie „każdy z każdym” niespodziewanie zwyciężyli najmłodsi uczestnicy, uczniowie 14 Gimnazjum im. 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK. Kolejne miejsca zajęły reprezentacje klas I ZSRiP i ZSB. Drugoklasiści z w/w szkół tym razem musieli uznać wyższość młodszych kolegów.

Po zakończeniu rywalizacji sportowej wszyscy uczestnicy turnieju wraz z przedstawicielami szkół, opiekunami i trenerami przenieśli się do świetlicy Środowiskowego Hufca Pracy, gdzie nastąpiła druga część spotkania. W jej trakcie prelekcje historyczne o drugowojennych i powojennych losach Żołnierzy Tułaczy wygłosili historycy: Paweł Żalicki, członek Zarządu Fundacji Niepodległości i jej wiceprezes Piotr Gawryszczak. Uczestnicy sportowej rywalizacji mogli także obejrzeć otwartą tego dnia w świetlicy hufca wystawę poświęconą losom wybranych Żołnierzy Tułaczy przygotowaną przez Fundację Niepodległości.

Finalnym etapem turnieju było uroczyste rozdanie nagród. Komendant hufca Urszula Małek w towarzystwie przedstawicieli pozostałych organizatorów wręczyła nagrody: pamiątkowe puchary, dyplomy, piłki do siatkówki, torby sportowe, książki i pendrive`y. Każdy ze sportowców, łącznie z kadrą otrzymał drobny upominek. W dobrych nastrojach młodzi sportowcy zasiedli do poczęstunku. Pizza w takich warunkach smakowała wybornie.

Tekst: Jacek Bury   Zdjęcia: Anna Drąg

Zobacz galerię zdjęć

Zobacz relację wideo

Poniżej zamieszczamy link do wieczornego wydania Panoramy Lubelskiej, która poinformowała o siatkarskim Turnieju Pamięci