mega888 „CZŁOWIEK DLA CZŁOWIEKA BRATEM” FINAŁ IV WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU RECYTATORSKO - PLASTYCZNEGO

2022 06 08 bisPod patronatem merytorycznym Fundacji Niepodległości odbyła się czwarta edycja Wojewódzkiego Konkursu Recytatorsko - Plastycznego "Człowiek dla człowieka bratem". Organizowany przez Szkołę Podstawową nr. 32 z Oddz. Integracyjnymi im. Pamięci Majdanka posiada już swoją tradycję w Lublinie. Dodatkowo zaś cieszy, że powrócił do normalnych ram realizacji (a nie w tzw. systemie hybrydowym). W tym roku gala finałowa w gościnnych progach SP 32 miała miejsce w środę 8 czerwca.
"Człowiek dla człowieka bratem" słowa te – wypowiedziane przez Ojca Świętego Jana Pawła II podczas pobytu na terenie obozu koncentracyjnego Majdanek w czerwcu 1997 roku – stanowią inspirację w działalności społeczności szkoły. Jednym z elementów pracy wychowawczej w tym duchu była kolejna edycja wspomnianego konkursu. Jak aktualna i ważna jest to tematyka pokazują wydarzenia na Ukrainie. Wojna – sama w sobie okrutna, ale zwłaszcza sposób w jaki prowadzą ją moskale m,in. Z premedytacją eksterminując ludność cywilną – było obecna praktycznie na każdym kroku.
Motyw Ukrainy i wspólnoty losów, doświadczenia z Polakami oraz braterskiej pomocy udzielonej uchodźcom stanowił przewijający się motyw większości prac plastycznych. Również recytacje poezji w wykonaniu młodych laureatów obok pięknych deklamacji widać, że były przemyślane i przeżywane. Wręcz wzruszające było zwłaszcza wykonanie wiersza „Exodus” Pani Elżbiety Piechnik – nauczycielki, koordynatorki konkursu. Tekst poniżej – w rozwinięciu tej informacji.
Fotorelacja z wydarzenia na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria: https://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2526-final-iv-edycji-wojewodzkiego-konkursu-recytatorsko-plastycznego-czlowiek-dla-czlowieka-bratem

Uczestnicy konkursu mają możliwość rozwijania indywidualnych uzdolnień, kreatywności, zdolności twórczego myślenia oraz kształtowanie postawy refleksyjnego odbiorcy tekstu literackiego.
Szkoła Podstawowa nr 32 w swojej pracy wychowawczej uwzględnia działania wynikające z jej misji, która zawiera się w ww słowach św. Jana Pawła II Pozwala to kształtować młode charaktery w duchu uniwersalnych wartości chrześcijańskich. „Konkurs Recytatorsko - Plastyczny pod tym samym hasłem inspiruje do wizualizacji cennych wartości i postaw ludzkich takich jak: tolerancja, życzliwość, przyjaźń, współpraca, pokój na świecie. Dzięki tym wartościom przyszłe pokolenia mogą zmieniać na lepsze swoje małe i duże Ojczyzny.”
Gratulując młodym laureatom i ich opiekunom dziękujemy również Dyrekcji, a przede wszystkim P. Elżbiecie Piechnik za przygotowanie wydarzenia i czuwanie nad całością Konkursu.
W obu kategoriach tematycznych recytatorskiej i plastycznej konkurs podzielony był na grupy wiekowe: przedszkolną, dla klas I – III i IV – VI oraz VII – VIII. Fundacji Niepodległości ufundowała również skromne nagrody dla laureatów i ich opiekunów. Wystąpiliśmy w tej roli w zacnym gronie wraz z miejscową parafią p.w. Św. Maksymiliana Kolbe oraz Lubelskim Kuratorem Oświaty.

Wyniki konkursu na stronie internetowej szkoły: https://sp32.lublin.eu/

Exodus
Ola uciekła z płonącego Kijowa
Chroniąc życie syna i swoje