mega888 Honorowe krwiodawstwo w hołdzie Wyklętym

Honorowe krwiodawstwo w hołdzie Wyklętym

20 marca w świetlicy Środowiskowego Hufca Pracy przy ul. Łabędziej 15 odbyła się akcja honorowego krwiodawstwa połączona z wystawą poświęconą Żołnierzom Wyklętym. Kolejna zbiórka krwi odbyła się pod hasłem nawiązującym do losów bohaterów: "Oni wczoraj oddali krew, my możemy zrobić to dzisiaj".

Była to kolejna lekcja współczesnego patriotyzmu zaserwowana młodzieży hufca i przez młodzież hufca, która przygotowała okolicznościowe plakaty. Na świetlicowych ścianach zaprezentowano także przygotowane przez Fundację Niepodległości plakaty-biogramy przybliżające sylwetki Wyklętych, między innymi mjra Hieronima Dekutowskiego ps. Zapora, ppłk Jana Szatowskiego ps. Kowal, braci Taraszkiewiczów, Żelaznego i Jastrzębia, por. Konrada Bartoszewskiego ps. Wir i innych. W sumie krwiodawcy i uczestnicy świetlicy ŚHP mogli zapoznać się z sylwetkami 16 postaci Żołnierzy Wyklętych. Do akcji zgłosiło się ponad 20-tu chętnych, w tym pracownicy Fundacji Niepodległości. Z powodu drobnych przeciwwskazań lekarskich związanych z lekkimi dolegliwościami typu katar czy kaszel nie wszyscy mogli jednak oddać krew. W sumie zebrano 13,5 litrów krwi. Krwiodawcy oprócz standardowego pakietu czekolad otrzymali kalendarze poświęcone Żołnierzom Wyklętym. Akcja honorowego oddawania krwi wpisała się w ogólnopolski projekt ,,2013 – Rok Żołnierzy Wyklętych" organizowany przez FN.

Jacek Bury / Fundacja Niepodległości

Organizatorzy dziękują Stowarzyszeniu Solidarni 2010 z Lublina za pomoc w organizacji akcji.