mega888 Zakończyła się XIV Herbertiada

Zakończyła się XIV Herbertiada

Tradycyjnie we wrześniu odbyła się w Kołobrzegu Herbertiada Ogólnopolski Przegląd Twórczości Zbigniewa Herberta. Fundacja Niepodległości tradycyjnie wsparła tę inicjatywę. Zapraszamy do przeczytania poniższej relacji z tego wydarzenia. Jednocześnie już teraz zapraszamy na Lubelski Festiwal Słowa i Muzyki im. Przemysław Gintrowskiego - "Niepokorni", który odbędzie się 14 grudnia. Szczegóły wkrótce

W dniach 19 – 20 września w Kołobrzegu odbył się XIV Ogólnopolski Przegląd Twórczości Zbigniewa Herberta „Herbertiada". To cykliczne przedsięwzięcie, które sprawia, że Kołobrzeg staje się stolicą twórczości Księcia Poetów, składa się z wydarzeń artystycznych i edukacyjnych. Honorowy patronat nad Herbertiadą, prócz lokalnych i ministerialnych władz, sprawują żona, siostra i siostrzeniec poety. Jak co roku, organizatorzy przygotowali warsztaty sztuki słowa dla młodzieży, konkurs recytacji utworów Herberta – wygrał go tym razem licealista z Gdańska, Jan Orszulak – oraz galowy koncert w Regionalnym Centrum Kultury, noszącym imię (a jakże!) Zbigniewa Herberta.

Piątkowy galowy koncert Herbertiady, prócz prezentacji laureatów konkursu, składał się z dwóch teatralnych spektakli. Najpierw, w cyklu „Mistrzowie Mistrza", prezentującym twórczość autorów szczególnie przez Herberta cenionych, pokazany został spektakl Nowego Teatru z Rzeszowa, zatytułowany „A ponad ziemią z kulami latały brylanty. Rzecz o Krzysztofie Kamilu Baczyńskim", wyreżyserowany przez Przemysława Tejkowskiego. Dowcip i tragizm, czułość i groza – śpiewane, mówione, biegane i krzyczane przez parę aktorów: Sławomira Gaudyna i młodziutką Jagodę Rall o wciskającym w fotel temperamencie.

Po Baczyńskim przyszedł czas na samego Księcia Poetów. Jego słowo zaprezentował Teatr Chorea z Łodzi, sięgając po środki wyrazu, które poezji Herberta nadały nowy, nieoczekiwany wymiar. Spektakl „Gry (w) Pana Cogito", w reżyserii Tomasza Rodowicza to grana na żywo muzyka i zbiorowy, niezwykle dynamiczny, a jednocześnie matematycznie precyzyjny ruch aktorów. Równie precyzyjne i dynamiczne są konstrukcje budowane z Herbertowskich tekstów, traktowanych przez twórców spektaklu jak tworzywo, lecz jednocześnie z szacunkiem wobec Herbertowskiego przesłania. Ważną inspiracją dla twórców spektaklu jest idea gry językowej, zawarta w „Dociekaniach filozoficznych" Ludwiga Wittgensteina.

Dodajmy, że Przegląd tegoroczny połączony był z odbywającym się w tym samym czasie w Kołobrzegu piętnastym zjazdem Klubu Herbertowskich Szkół, zrzeszającym 21 placówek z całej Polski (w tym także jedną z Nowego Jorku). Organizatorzy zjazdu – Zespół Szkół Społecznych im. Zbigniewa Herberta w Kołobrzegu – zaoferowali uczestnikom liczne imprezy artystyczne, naukowe i towarzyskie, realizując swój cel główny: propagowanie życia i twórczości jednego z największych współczesnych poetów.

Herbertiadowa publiczność – kołobrzeżanie i przybysze z całej Polski – zaczyna odliczanie przed przyszłoroczną, jubileuszową edycją przeglądu.

Jacek Pechman