mega888 MALOWANE WOLĄ ŻYCIA

MALOWANE WOLĄ ŻYCIA

2020 02 12 bis 0Przetrwanie to nie tylko zdobywanie w ekstremalnych sytuacjach pożywienia – w tym wypadku o mówimy niewoli w moskalskich więzieniach. Roman Sushchenko (Suszczenko) pokazał, że aby nie utracić nadziei można nim również malować. Jak ważne są wyrazy pamięci dla osób zniewolonych – zwłaszcza bezprawnie przetrzymywanych w więziennych celach możemy się domyślać. Roman – dziennikarz UKRINFORM - można powiedzieć użył ich ponownie dla podtrzymania nadziei. Odmalowując obrazki z kartek, które otrzymywał od ludzi, którzy nie zapominają i o takich jak on ofiarach moskalskiej agresji na Ukrainnę tworzył obrazy. Często na przypadkowych materiałach np. kartonach po produktach spożywczych przy użyciu m.in. herbaty, soku z buraka, łupin cebuli, kechupu stworzył cykl oryginalnych rysunków ujętych obecnie w cykl „Sztuka za kratami”.

12 lutego br. z inicjatywy P. Małgorzaty Gosiewskiej Wicemarszałek Sejmu RP – której zaangażowanie w sprawy dobrego sąsiedztwa z Ukrainą, a zwłaszcza pomocy w wojnie z Rosją (m.in. raport o torturach ukraińskich jeńców wojennych w Donbasie pt. "Rosyjskie zbrodnie na Wschodniej Ukrainie w 2014 roku" do Europejskiego Trybunału Karnego w Hadze) jest powszechnie znane i cenione – oraz Jego Ekscelencji Andrija Deshchyci (Deszczycy) w Holu Głównym Sejmu została otwarta wystawa wspomnianych prac.
Przy okazji wszyscy przedstawiciele Prezydium Sejmu, na czele z Panią Wicemarszałek, a następnie uczestnicy podpisali list skierowany do ukraińskich więźniów kremla w dalszym ciągu bezprawnie przetrzymywanym w rosyjskich wiaznicach. Obecnie jest to ok. 200 osób – gł. Tatarzy krymscy. Zostanie on w najbliższym czasie przekazany każdemu bezpodstawnie więzionemu przez Rosję obywatelowi Ukrainy.

Fotorelacja z wydarzenia aut. J. Fedirko na tej stronie w Multimedia/Galeria: https://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2237-malowane-wola-zycia-fotorelacja

2020 02 12 bis 7
Ambasador Ukrainy dziękując Polakom za wsparcie podkreślił jego ponadpartyjny charakter i stałość polskiej presji na zachowanie integralności terytorialnej Ukrainy na praktycznie wszelkich możliwych oficjalnych i dyplomatycznych forach międzynarodowych.
Autor prac dziękując za solidarność dla wolnego świata apelował o stałe przesyłanie do tych więźniów listów, kartek, aby świat o nich nie zapomniał, nie utracili nadziei, a i aby wywierać presję na władze rosyjskie. Przedstawiciel Fundacji Niepodległości dwujęzycznie wypisał kilkadziesiąt takich kartek.
Jedna z prac wystawiona jest na aukcję internetową z której dochód przeznaczony zostanie na wsparcie rodzin bezprawnie przetrzymywanych.

2020 02 12 bis 4

13 lutego również w polskim Parlamencie miała miejsce projekcja filmu ‘Zakazany” w reż. Romana Browko. Film zrealizowana przy współudziale MKiDN opowiada o tragicznych losach jednego z dysydentów z czasów ZSRS (lat 60-tych XX wieku) Wasyla Stusa - ukraińskiego poety.
Oba wydarzenia zorganizowano w ramach zbliżającego się Dnia Bohaterów Niebiańskiej Sotni upamiętniającego poległych podczas EuroMajdamu – Rewolucji Godności na Ukrainie 2013/2014 r.
Walka z totalitaryzmami zawsze łączyła nasze narody.

2020 02 12 bis 1

2020 02 12 bis 2