mega888 POD FUTERKIEM MISIA WOJTKA

POD FUTERKIEM MISIA WOJTKA

Skąd taki co niSP_51_L-n_fb_LzMW_14_XI_23r.jpgeco frywolny tytuł tej informacji odnośnie Historycznych Lekcji Patriotycznych „Spotkania z Misiem Wojtkiem”, a to już proszę posłuchać:

I część tego nagranie z niedzielnego - 19 listopada 23 r. - Studia Wschodniego w Radio Lublin traktuje właśnie o tym projekcie realizowanym przez Fundację Niepodległości.
Również patron medialny projektu Kurier Lubelski tydzień wcześniej (w magazynie weekendowym 12 listopada 2023) piórem red. Tomasza Nieśpiała informuje o „Lekcjach, które pokazują, że patriotyzmem można żyć na co dzień”:

Minęła już połowa zaplanowanego cyklu tzw. żywych lekcji historii w Muzeum Polskich Sił Zbrojnych w Lublinie warto więc przypomnieć, że spotkaniom towarzyszy uzupełniająca niejako treść zajęć publikacja o tej samej nazwie „Historyczne Lekcje Patriotyczne <>”. Wydawnictwo zawiera m.in. graficzne biogramy bohaterów tamtych czasów - żołnierzy Polskiej Armii na Wschodzie, ale i elementy edukacji poprzez rozrywkę dla młodego pokolenia. Publikacja trafia nie tylko do rąk uczestników lekcji (i bibliotek ich szkół), ale również innych stu szkół podstawowych Lubelszczyzny, aby choć w ten sposób umożliwić zapoznanie się z omawianym dziedzictwem historycznym uczniom, którzy nie będą mogli wziąć udziału bezpośrednio w naszych lekcjach. To drugi istotny element projektu poszerzający zakres jego oddziaływania.
Z informacji jakie uzyskujemy od dotychczasowych uczestników (zarówno uczniów, jak i ich nauczycieli) można już wnioskować, że udaje się nam w atrakcyjny i przystępny dla młodego pokolenia sposób podnosić wiedzę o historii i bohaterach Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie - tzw. Żołnierzach Tułaczach.

Przypominamy iż fotorelacja z lekcji na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria: https://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2799-spotkania-z-misiem-wojtkiem-historyczne-lekcje-patriotyczne
Tzw. galeria uzupełniana jest w miarę kolejnych wizyt szkół z Lubelszczyzny – odbytych zajęć.
Ponadto pojawiła się „dodatkowa” fotorelacja https://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2797-mis-wojtek-uczniowska-kredka-kl-3a-sp-50-l-n

LzMW_2023_XI_21_bis.jpg

Min._EiN.jpg

Zadanie finansowane ze środków Ministra Edukacji i Nauki
w ramach Programu Wsparcia Edukacji.

MEiN.jpg